10 Kasım 2016 Perşembe

Filmlerinde Sanatsal Objelerle Mesaj Vermeyi Kendine Görev Koymuş 12 Yönetmen

Sizinde listemize eklemek istediğiniz bir madde varsa bize mail atabilir ( info@repofilm.com.tr ) , whatsapp ile yazabilir ( 0539 454 06 73 ) veya kısa mesaj gönderebilirsiniz.

1-Zeki Demirkubuz
Zeki Demirkubuz 1964 yılında Isparta'da doğdu. Ortaokulu Isparta'da, Gönen Öğretmen Okulu'nda bitirdikten sonra İstanbul'a yerleşti. Liseye İstanbul'da başladıysa da ilk sömestreden sonra okulu bırakarak fabrika ve atölyelerde çalışmaya başladı. 1980 darbesinden sonra tutuklanıp üç yıl hapis yattı. Bu dönemde edebiyata ilgi duymaya başlayıp, Dostoyevski'yi keşfetti.Özellikle Suç ve Ceza'nın üzerindeki kalıcı etkileri o yıllarda oluştu. Tahliyesinden sonra Anadolu'nun çeşitli kentlerinde işportacılık yaptı. Askerliğini erteleyebilmek için okula dönmeye karar verdi ve liseyi dışarıdan bitirerek İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi'ne girdi.
Sinemaya 1986 yılında Zeki Ökten’in asistanlığını yaparak başladı. İlk uzun filmi C Blok’u (1994) çekene kadar çeşitli yönetmenlerin asistanlığını yaptı. C Blok’tan sonra Demirkubuz, kendi senaryolarını yazan bağımsız bir yönetmen olarak çalışmaya devam etti. Uluslararası eleştirmenler ve izleyiciler, Demirkubuz’u Venedik Film Festivali ’nde gösterilen ikinci filmi Masumiyet’le tanıdılar. Demirkubuz’un üçüncü filmi olan Üçüncü Sayfa, Türkiye’deki film festivallerinin yanı sıra Locarno ve Rotterdam Film Festivalleri de dahil olmak üzere Avrupa’da yapılan çok sayıda film festivalinde gösterildi. Bu dönemde Zeki Demirkubuz “Karanlık Üzerine Öyküler” adını verdiği üçlemesinin çalışmalarına başladı. Üçlemenin ilk iki filmi, Yazgı ve İtiraf, 2002 yılında Cannes Film Festivali 'nin “Un Certain Regard” bölümünde gösterildi. Üçlemesini başrolünü de üstlendiği Bekleme Odası’yla (2003) tamamlayan Demirkubuz, daha sonra Masumiyet’in başlangıç öyküsünü anlatan Kader’i çekti. (2006). Demirkubuz’un son filmi, 2009 yılında gösterime giren Kısakanmak ’tır. 'Kıskanmak' filminin ardından, 'Yeraltı' (2012) adlı filmi çekmiştir. Bulantı ve Kor filmlerini 2015 itibariyle tamamlamıştır. 


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2-Nuri Bilge Ceylan
1959 Çanakkale doğumlu olan Nuri Bilge Ceylan lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünde tamamlamıştır. Buradaki eğitimi esnasında üniversitenin fotoğrafçılık ve dağcılık kulüplerine katılarak, hem doğa sporlarıyla hem de fotoğrafçılıkla ilgilendi. Mimar Sinan Üniversitesi’nde iki yıl sinema eğitimi aldıktan sonra ilk profesyonel deneyimini Koza adlı kısa filmiyle yakaladı; film Cannes Film Festivali'nin kısa filmler bölümünde yarıştı.
1997'de ilk uzun metrajlı işi olan Kasaba’yı çeken Ceylan ardından 1999’da otobiyografik izler de taşıyan Mayıs Sıkıntısı'nı çekti. 2002 tarihli Uzak 56. Cannes Film Festivali’nin yarışmalı bölümünden ‘Büyük Jüri Ödülü (‘Grand Prix’) ile döndü. 2006’da İklimler’e, 2008’de Üç Maymun’lara imza atan Ceylan, 3 Maymun ile bu sefer Cannes’dan "En İyi Yönetmen Ödülü"ne  uzandı.  67. Cannes Film Festivali'nde ise en büyük ödül olan Altın Palmiye'yi "Kış Uykusu" adlı epik filmiyle aldı.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
3-Onur Ünlü
1973 yılında İzmit'te doğdu. Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi iletişim sanatları bölümünden mezun oldu. Daha sonra Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi iletişim bilimleri anabilim dalında yüksek lisansını tamamladı.
2006 yılında Polis adlı ilk sinema filminin yapımcılığını, yönetmenliğini ve senaristliğini üstlendi. 2011 yılında ise Leyla ile Mecnun dizisinin genel yönetmenliğini üstlendi.Hâlen Leyla ile Mecnun ve Şubat dizisinin genel yönetmenliğini yapmaktadır.
Aynı zamanda "Ah Muhsin Ünlü" müstear ismiyle 1993-1998 yılları arasında yazdığı şiirleri topladığı "Gidiyorum Bu" isimli bir kitabı vardır.

---------------------------------------------------------------------------------------------------
4-Tayfun Pirselimoğlu
Trabzon'da doğdu. Orta Doğu Teknik Üniversitesi'ni bitirdikten sonra Viyana'ya gitti; Hochschule für Angewandte Kunst'ta (Viyana Uygulamalı Güzel Sanatlar Akademisi) resim ve gravür okudu. Viyana, İstanbul, Ankara, Budapeşte, Tallinn gibi bir çok şehirde sergiler açtı ortak sergilere katıldı. Senaryo yazımı, sinema ve resim konularında kurucularından olduğu bağımsız bir sanat inisiyatifi olan Akademie Genius'ta dersler verdi. Viyana, Atina, Ankara'da sinema konusunda atölye çalışmaları gerçekleştirdi.
Pirselimoğlu dört roman (Çöl Masalları, Kayıp Şahıslar Albümü, Malihulya, Şehrin Kuleleri) ve iki hikaye kitabının yazarıdır (Otel Odaları, Harry Lime'ın En Yeni Hayatları). Sinema kariyerine senaryo yazarlığı ile başladı; bir çok kısa ve uzun film senaryosu yazdı. Çok sayıda ödüller alan, ilk kısa filmi Dayım'ı 1999'da, ikinci kısa filmi Il Silenzio e'Doro 'yu (Sükut Altındır)2002'de çekti.
Bir çok ödül kazanan ilk filmi Hiçbiryerde'yi 2002'de gerçekleştirdi. Rıza (2007), Pus (2009), Saç (2010) adlı filmlerden oluşan 'Vicdan ve Ölüm' temalı üçlemesi bu filmin ardından geldi.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
5-Derviş Zaim
Derviş Zaim Boğaziçi ve Warwick Üniversitelerinde; sırasıyla İşletme ve Kültürel Çalışmalar (MA) eğitimi gördü. Yunus Nadi Roman ödülünü kazanan Ares Harikalar Diyarında (1994) adlı kitabından sonra ilk filmi Tabutta Rövaşata’yı (1997) çekti. Yurtiçi ve yurtdışında birçok ödül kazanan bu filmi, yine benzer biçimde, prestijli birçok ulusal ve uluslararası festivallerden başarıyla dönen Filler ve Çimen (2000), Çamur (2003), Cenneti Beklerken (2006), Nokta (2008), Gölgeler ve Suretler (2011) ve Devir (2012) adlı uzun metrajlı kurmaca filmleri ile Paralel Yolculuklar (2003-Ortak yönetmen: Panicos Chrysanthou) adlı belgeseli izledi. Derviş Zaim, halen, çeşitli üniversitelerde sinema konusunda ders vermektedir.
2016 Rüya (Dream)
2014 Balık (Fish)
2012 Devir (Cycle)
2011 Gölgeler ve Suretler (Shadows and Faces)
2008 Nokta (Dot)
2006 Cenneti Beklerken (Waiting For Heaven)
2004 Paralel Yolculuklar (Parallel Trips- documentary)
2003 Çamur (Mud)
2000 Filler ve Çimen(Elephants and Grass)
1997 Tabutta Rövaşata (Somersault In A Coffin)

------------------------------------------------------------------------------------------------------
6-Uğur Yücel
1957 yılında İstanbul'da doğdu. Aslen Van' lıdır. İstanbul Belediye Konservatuarı Tiyatro bölümünü bitirdi ve 1977 yılında tek kişili k bir gösteri oyunculuk kariyerine başladı. 1975-1984 yılları arasında Kenter Tiyatrosu, Tef Kabare Tiyatrosu, Dormen Tiyatrosu ve Şan Müzikholü’nde çeşitli oyunlarda oynadı. Selamsız Bandosu ve Muhsin Bey (1987) adlı filmlerdeki rolleri ile büyük çapta beğeni topladı. 
Bunların dışında, Sezen Aksu ve Müjde Ar ile ayrı ayrı sahne şovları yaptı. 
Televizyonda, Aziz Ahmet, Karanlıkta Koşanlar, Alacakaranlık ve Hırsız Polis gibi dizilerde oynadı; bunlardan Karanlıkta Koşanlar'ın tamamını ve Alacakaranlık'ın bazı bölümlerini (Alican Yücel takma adıyla) yönetti. Karanlıkta Koşanlar dizisinin senaryosunu, Ahmet Ümit'in polisiye öyküsünden uyarlayarak yazdı; Alacakaranlık'ın yazımına da katkıda bulundu. 
Arabesk'le, ‘Sinema Yazarları Derneği En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu’, Muhsin Bey'le Antalya Film Festivali’nde ‘En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu’ ödüllerini aldı. İlk sekiz bölümünü çektiği İkinci Bahar adlı Tv dizisiyle İletişim Fakültesi En İyi Tv Yönetmeni Ödülünü aldı. Gemide ve Laleli’de Bir Azize filmlerinin müziklerini yaptı. Yönettiği ilk film olan Yazı Tura ile Antalya Film Festivali En İyi Film, En İyi Senaryo, En İyi Yönetmen ödülleri dahil 11 ödül aldı. En son, 2007 yılında sona eren Hırsız Polis isimli dizide rol aldı ve başrollerini Türkan Şoray ile birlikte paylaştığı Hayatımın Kadınısın adlı filmi çekti. 2008 yılında Türkiye'de bir ilk olan Kolay Gelsin adlı doğaçlama sit-com denemesinin yönetmeni oldu, ama proje uzun ömürlü olmadı. 2008 - 2010 yılları arasında yayınlanmış olan Canım Ailem adlı TV dizisinde başrol oynamıştır. Kendi yönettiği Ejder Kapanı adlı sinema filminde Kenan İmirzalıoğlu, Nejat İşler, Berrak Tüzünataç ve Ceyda Düvenci ile birlikte başrolü paylaşmıştır.

7-Ömer Kavur
18 Haziran 1944’te, Ankara’da doğan Ömer, ailenin tek çocuğ u olarak büyür. Liseyi Robert Koleji’nde okurken fotoğraf ve sinemaya ilgi duymaya başlar. İleride sinemayla profesyonel olarak ilgilenmeyi düşünmekte ve görüntü yönetmenliği gibi teknik bir alanda çalışmayı istemektedir. Üniversitede sinema okumaya karar verdikten sonra, Fransa-Paris’e giderek ünlü sinema okulu IDHEC (Institüt Des Hautes Etudes Cinematographiques)’te okumaya başlar. Aynı zamanda bu okulun sosyal bilimler ve gazetecilik bölümlerini de bitirir. Paris’te öğrenciliği sırasında okul harçlığını çıkarabilmek için geceleri bir otelde çalışır. 3 yıl boyunca sürdürdüğü bu yarı zamanlı işi sırasında edindiği tecrübeler filmlerinde de etkisini gösterecektir. Sinema hayatında etkisi olan Paris’e dair bir diğer unsur ise, ünlü Cinematheque Francaise’dir. Burada çok farklı sinema örnekleri görür, gördüklerinden etkilenir. Avrupa sineması ile daha yakın olur. Ayrıca ilk deneyimlerini, Bryan Forbes ve Alain Robbe Grillet ile çalışarak kazanır ve çok sayıda televizyon müzikalinde yönetmen yardımcılıkları yapar.1971 yılında doktorasını yarım bırakarak Türkiye’ye döner. Çektiği 14 filmden sonra 12 Mayıs 2005’de vefat eder.
“Kim onun uğrunda canıyla oynarsa, varlığından kurtulur. Sevgilinin yolundan giden, kötüden kurtulur.”   Mantık Al-Tayr (Aşk Üzerine Söylenmemiş Her Şey – Buluşma)
“Her film bitrmiş bir aşk gibidir.” Ömer Kavur

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
8-Ferzan Özpetek
1959 yılında İstanbul'da doğdu. 1976 yılında, Roma'daki La Sapienza Üniversitesi'nde Sinema Tarihi öğrenimi yapmak üzere İtalya'ya gitti. Accademia Navona'da ve Accademia d'Arte Drammatica'da Silvio D'Amico yönetimindeki sanat tarihi ve kostüm derslerine devam etti.
1982 yılında Julian Beck birlikte ile Yaşayan Garaj'da çalıştıktan sonra " Scusate il ritardo "da Massimo Troisi'nin ve " Son Contento " da Maurizio Ponzi'nin asistanlığını üstlendi.
Yapımcılığını Marco Risi ve Maurizio Tedesco'nun birlikte üstlendiği ilk filmi " Hamam ", 1997 Cannes Film Festivali'nde, " Yönetmenlerin Onbeş Günü " tarafından keşfedildi ve hem İtalya, hem de diğer ülkelerde eleştirmenlerin olduğu kadar seyircilerin de beğenisini kazandı. Uluslararası alanda başarı sağlayan film, İtalya'nın yanı sıra, İngiltere, Fransa, İskandinavya, Almanya, Hollanda, Japonya ve hatta " nüfuz edilmesi çok güç " olarak tarif edilen ABD'de gösterim imkânı buldu.
Yönetmenin ikinci filmi " Harem Suare "nin çekimlerine 1998 yılında başlandı. Türk-İtalyan-Fransız ortak yapımı olarak gerçekleştirilen film, 1999 yılında Cannes Film Festivali'nin " Selection Officielle " kategorisine seçildi ve gösterildiği tüm Avrupa ülkelerinde önemli gişe başarıları elde etti.
Özpetek'in " Cahil Periler " i , İtalya'da gösterimde bulunduğu haftalar         boyunca en fazla izlenen İtalyan filmi oldu. İtalyan Sineması'nın tanınmış yönetmenlerinden Nanni Moretti'nin " La Stanza del Figlio " ve Giuseppe Tornatore'nin " Malena "sını geride bırakan Özpetek'e övgüler yağdı.
Ferzan Özpetek,  1997 yılında 34. Antalya Film Festivali'nde Hamam filmi ile   "En İyi Yönetmen", 2003 yılında Karlovi Vary Festivali'nde La Finestra di Fronte  ile "En İyi Film" ve "En İyi Yönetmen", 2004 yılında 25. Seattle Film Festivali'nde  ile "En İyi Film" aynı yıl La Finestra di Fronte ile 31.Flanders Uluslararası Film Festivali'nde "Canvas Halk Ödülü" almıştır. Sanatçı halen İtalya'da yaşamaktadır.

Hamam, Harem Suare, Le Fate Ignoranti , La Finestra di Fronte, Cuore Sacro, Saturno Contro, Mükemmel Bir Gün, Serseri Mayınlar  filmlerinin  yönetmeni ve senaristidir.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

9-Cemal Şan

1966 Tunceli doğumlu. Bir süre işletme ve daha sonra iktisat okudu. Çeşitli edebiyat-mizah-sinema dergilerinde şiirleri, öyküleri, sinema yazıları ve karikatürleri yayınlandı. Çeşitli karma karikatür sergilerine katıldı. Sinema işletmeciliği ve yapımcılık yaptı. Yeni Sinemacılar'ın kurucularındandır. Çeşitli sinema filmlerinde teknik yapımcılık, senaristlik, yardımcı yönetmenlik, senaryo danışmanlığı, süpervizörlük ve oyunculuk yaptı.Dönersen Islık Çal, Ali, Işıklar Sönmesin; bilinen senaryolarıdır. Çeşitli televizyon filmleri ve diziler çekti. İlk uzun metrajlı sinema filmi olan Ali ile çeşitli ödüller aldı. Yapımcısı ile sorunlar yüzünden film vizyona giremedi. Yazdığı, çektiği, çalıştığı sinema filmleri yurtiçi ve yurtdışında çeşitli ödüller aldı. Dilber’in Sekiz Günü; Zeynep’in Sekiz Günü ve Ali’nin Sekiz Günü filmleriyle birlikte Aşk Üçlemesini (ruh & kalp & akıl ) tamamlamış oldu.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

10-Yeşim Ustaoğlu
“Bir Anı Yakalamak” (1984), “Magnafantagna” (1987), “Düet” (1990),“Otel”(1992) gibi ödüllü kısalarının ardından yönettiği ilk uzunu “İz” (1994) Nurnberg, Moskova ve Göteburg film festivalleri dahil olmak üzere dünyanın çeşitli festivallerinde gösterildi ve İstanbul Film Festivali’nde En İyi Film seçildi.
İkinci uzunu “Güneşe Yolculuk” (1999) ile Berlin’de En İyi Avrupa Filmi Ödülü ve Barış Ödülü’nün yanı sıra, İstanbul Film Festivali’nde En İyi Film, En İyi Yönetmen, FIPRESCI Ödülü ve Seyirci Ödülü’nü kazandı. Berlin Film Festivali Panorama bölümünde prömiyerini yapan “Bulutları Beklerken”(2004) Sundance/NHK Uluslararası Film Yapımcıları Ödülü’nü kazanırken, “Pandora’nın Kutusu” (2008) ile San Sebastian Film Festivali’nde Altın İstiridye (En İyi Film) ve Gümüş İstiridye (En İyi Kadın Oyuncu – Tsilla Chelton) başta olmak üzere ulusal ve uluslararası pek çok festivalden ödül aldı. 2012’de yönettiği ve Venedik’te prömiyerini yapan Araf”, Abu Dhabi ve Split Mediterranean film festivallerinde “En İyi Film” seçilirken, Moskova, Tokyo, Pune gibi festivallerden kadın oyuncu dalında ödüller kazandı.

Ustaoğlu son filmi “Clair Obscur/Tereddüt”ü yakın zamanda tamamladı.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

11-Fatih Akın
Türk asıllı Alman yönetmen 25 Ağustos 1973’de Hamburg-Almanya’da Sürmene asıllı Karadenizli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. 2000 yılında Hamburg Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Görsel İletişim Bölümü'nden mezun oldu. Eğitimi sırasında Wüste Film şirketiyle çalışmaya başladı. 1995 yılında ise ilk kısa filmi –Du bist es!'i (Sensin!) yönetti ve Hamburg Uluslararası Kısa Film Festivali’nde izleyici ödülü aldı. “Getürkt” adlı ikinci kısa filmi de pek çok ödüle layık görüldü. 1998 yılında ise ilk uzun metraj denemesi olan Kurz und Schmerzlos'u (Kısa ve Acısız) çekti. 
Başrollerinde Moritz Bleibtreu ve Chritiane Paul'un yer aldığı diğer bir uzun metrajlı filmi Im Juli (Temmuz'da) de pek çok ödül kazandı ve Akın, ardından diğerlerine göre büyük bütçeli bir film olan ve bir aşk hikayesi ile göçmen kültürünü anlattığı Solino'yu çekti.
Başarılı yönetmen başrollerinde Meltem Cumbul, Güven Kıraç, Sibel Kekilli ve Birol Ünel'in yer aldığı Duvara Karşı (Gegen Die Wand) isimli filmi ile Metin Erksan'ın Susuz Yaz'ından 40 yıl sonra Berlin Film Festivali'nde Altın Ayı ödülünü kazanan Türk yönetmen oldu. Bu filmle Akın, dünya çapında ün kazandı ve takdir gördü. Akın için bir dönüm noktası olan film, dünya çapında toplam 23 ödüle layık görüldü.
2005’te aşık olduğu şehir olarak tanımladığı İstanbul'un zıtlıklarını ve renkliliğini müzik ekseninde ele alan Akın, "İstanbul Hatırası - Köprüyü Geçmek (2005,Crossing the Bridge: The Sound of Istanbul) ismini verdiği belgeselinde Orhan Gencebay’dan Mercan Dede’ye, Sezen Aksu’dan Duman’a kadar birbirinden oldukça farklı müzisyenler eşliğinde İstanbul’u anlattı. 
2005 yılında Cannes Film Festivali'nde Salma Hayek, Javier Bardem ve Emir Kusturica ile birlikte jüride yer aldı. 
2007 tarihli "Yaşamın Kıyısında" filmi Almanya tarafından, ülkeyi yabancı dilde en iyi film dalında temsil etmek üzere 80. Akademi Ödüllerine gönderildi. Ayrıca 60. Cannes Film Festivali’nde En İyi Senaryo dalında ödüle layık görüldüğü gibi başrol oynayan Nurgül Yeşilçay’a da ödül ve başarı getirdi. 
2009 yılında yönetmenliğini, senaristliğini ve yapımcılığını üstlendiği Soul Kitchen filmini çekti. Film 66. Venedik Film Festivalinde jüri özel ödülünü aldı. Son yıllarda ise Cennetteki Çöplük, Kesik, Elveda Berlin adında filmlere imza attı.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

12-Reha Erdem
Reha Erdem, Paris 8 Üniversitesi Sinema Bölümü'nü bitirdikten sonra, aynı okulda Plastik Sanatlar alanında Yüksek Lisans eğitimi aldı. 1989 yılında, Fransız-Türk ortak yapımı olan ilk uzun metrajlı fi lmi A Ay'ı çekti. 1999'da Kaç Para Kaç, 2004’te Korkuyorum Anne, 2008’de Beş Vakit'i çekti. Korkuyorum Anne (ortak senaryo) dışındaki tüm filmlerinin senaryoları yönetmen tarafından kaleme alınmıştır. Reha Erdem, bunların yanı sıra, kısa filmler de çekmiş ve Jean Genet'nin Hizmetçiler oyununu sahneye koymuştur.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder